Nye indlæg

Kvælstoffikserende hestebønner

29-06-2013 22:39
Hestebønnerne gror derud af og de ser rigtig fine ud. Hestebønnerne måler 90-100 cm og har sat blomster hele vejen ned ad stænglen. Blomster som visner og bliver til bælge med bønner i. Blomsterne i bunden af planten er allerede visnet og man kan let se bælgene, som er ca 3-5 cm lange nu.
 
Gismo er en Berner Sennen og vejer ca. 50 kg. Han kan lige kigge over planterne, jeg måtte dog hurtig få ham i bilen igen, da han tromlede de sarte planter ned.
 
 
Billedet ovenfor viser hvordan planten bliver ved med at sætte nye blomster, og hvis man kigger efter kan man se at øverst på planten er de sidste nye blade snart udfoldede og under dem kommer der endnu en blomst. Jeg kunne let tælle 30 blomster på én plante. Nogle visnede og andre, som det ses, i fuld blomst.
Bier og humlebier har fundet vej til hestebønnerne, som har behov for hjælp til bestøvning.
 
 
Som det ses på ovenstående billede er hestebønnernes rødder fyldt med små knolde. Knoldene, eller knoldbakterierne, er hele hemmeligheden ved at hestebønner efterlader kvælstof i jorden. Planten optager kvælstof fra atmosfæren, noget bruger den selv, men der udskilles også en del til jorden. Den efterfølgende afgrøde (hvede) kan så optage den kvæstof som hestebønnernes knoldsvampe efterlader.
For tiden bliver vi mærkbart begrænset på kvælstoftildeling, hvilket bevirker at jorden hurtig udpines og derfor er uden energi til planterne. Det er en af grundende til hestebønner kan være godt i et sædskifte.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

Tandsgård | Tandsgårdvej 6 og 7, 6470 Tandslet - DK | tandsgaard@outlook.com